Sunday, August 3, 2008

Sekitar Forum al-Isra' wal Mi'raj

Alhamdulillah, walaupun promosi agak terlewat,
namun program yang dirancang akhirnya berjalan lancar.

Sdr. Mohd Noh mengacarakan majlis,
bertanya akan soalan-soalan yang memberi manfaat..


al-Fadhil Ustaz Mohd Azam Abdul Razak sedang menjelaskan
taarif al-Isra' dan al-Mi'raj dari sudut lughah dan istilah..

Sebahagian warga Pondok Ledang sedang menghayati
kupasan ilmiyah al-Fadhil Ustaz Ibrahim al-Banjari..

Empat pusingan berjaya ditamatkan dengan suasana ilmiyyah. Soalan-soalan yang ditujukan kepada ahli panel berjaya dijawab dengan menarik. Soalan pusingan pertama adalah berkenaan taarif al-Isra' dan al-Mi'raj (tuju kpd Ust Azam), dan adakah al-isra' wal mi'raj berlaku secara mimpi atau sedar dan adakah secara ruh dan jasad atau roh saja?(tuju kpd Ust Ibrahim)

Soalan pusingan kedua adalah apakah peranan umat Islam dalam usaha-usaha membebaskan Masjid al-Aqsa yang kini dalam cengkaman yahudi? (tuju kpd Ust Azam), dan apakah hikmah dan kaitannya Allah swt meletakkan nama dan sifatNya iaitu AS-SAMI' dan AL-BASHIR dalam ayat 1, surah al-Israa'? (tuju kpd Ust Ibrahim)

Soalan pusingan ketiga adalah apakah peristiwa-peristiwa dan pengajaran penting disebalik peristiwa yang diperlihatkan kepada Nabi saw sepanjang al-Isra' wal Mi'raj? (tuju kpd Ust Ibrahim), dan tambahan dari soalan yang sama dan apakah rahsia atau hikmah diperjalankan pada waktu malam? (tuju kpd Ust Azam)..

Soalan pusingan kempat adalah apakah harapan ahli panel terhadap umat Islam dalam menghadapi pancaroba hidup yang semakin rosak dan bercelaru? (dituju kpd kedua-dua ahli panel)..

Terdapat satu soalan umum yang dibuka kepada hadirin.. demikian ringkasan perjalanan forum ini. Forum yang membariskan dua tokoh ulama muda ini ternyata memberi input yang banyak dan berguna sekali. Forum ini juga merupakan gandingan mantap antara Ketua Lajnah Tarbiyyah DPPNJ dan Timbalannya. InsyaAllah akan dikeluarkan CD rakaman forum tersebut. _ pondokledang.